8 Eylül 2009 Salı

RAMAZAN GÜLLACI

Ramazanın olmazsa olmazlarından sanırım güllaç. Aslında Gaziantep’e özgü bir yemek değil, pek fazla da bilinmez burada. Kardeşimin aklına geldi, bol narlı bir güllaç olsa da yesek diye. Ben de hemen harekete geçip hafta sonu güzel bir güllaç yaptım, narlar annemden, geriye kalanlar benden. narların sert olması dışında o kadar güzel olmuştu ki fotoğraf çekmeye fırsat kalmadı.

Ben bir şeye sinirlenince veya çok sıkılınca kendimi hemen mutfakta buluyorum, ve yemek tatlı, pasta aklıma ne gelirse yapıp rahatlıyorum. Cumartesi de böyle günlerimden biriydi. Yusufhan sabah altı buçukta uyandı ve sürekli bir vızırtı halindeydi. Durmadan ağlıyor, uyumak istemiyor, kıvranıp duruyordu. Bi ara dışarı çıkardım ama orda da sonuç değişmedi. Eve geldiğimde babasına teslim edip kendimi mutfağa zor attım. Malum bi hafta önce kardeşime yaptığım güllacın fotosunu çekmek kısmet olmamıştı, ben de onun için harekete geçip yeni bir tane yaptım. Bir yandan da ilkini oğluşuma yaptığım bir yerlerden tıntış çorbası olarak aklımda kalan bir çorba vardı iftar için onu hazırladım. Aslında çok fazla fotolar çekmiştim, ikisinden de ama ne olduysa aktarmayı başaramadım, sadece güllaca ait bir resim var. Diğer fotoları mecburen sonra ekleyeceğim, çorbayı da fotoğrafıyla birlikte anlatırım artık. Buyrunuz ağzınıza layık ramazan güllacı
Marketten aldığım güllaçları kare borcama sığacak şekilde parçalara böldüm. Ben hepsini bitiremeyeceğim için yarım ölçü kullandım ve, bir buçuk litre süte 1+1/4 bardak toz şeker ve bir paket vanilya ekleyip şeker eriyinceye kadar ısıttım. Sonrasında güllaç yapraklarının her katına sütlü karışımdan ekleyip tamamen ıslanmalarını sağladım.

Arada katlara bol bol fındık kırığından ekledim, ceviz koymuyorum çünkü ceviz kararma yapıyor, sonrasında en üst kata, minik minik doğradığım kuru incir, üzüm ve kuru kayısıyla süsledim. Biraz da Gaziantep mutfağının olmazsa olmazı antep fıstığı döktüm. Bu seferkine nar koymadım, çünkü narın çekirdeklerinden pek güllacın tadını alamamıştık. Umarım açıklayıcı bir anlatım olmuştur. Afiyet olsun…

1 yorum:

  1. GÜLLAÇ GÜZEL OLMUŞTA ŞU TITIŞ ÇORBASININ TARİFİNİ BİR YAZSAN ÖĞRENSEK DAHA İYİ OLUR.RAMAZANDA ÇORBA ÇEŞİDİ ÇOK LAZIM OLUYOR

    YanıtlaSil