10 Eylül 2009 Perşembe

Toprağın verdiği lezzetle güveçte yumurta


Toprağın verdiği özel bir tat mı yoksa pişirme tekniğinden mi bilemiyorum ama güveçte pişen yemeğin tadı ayrı sanki daha bi lezzetli oluyor. Yoksa bu sadece insanoğlunun eskiye olan özleminin bir bahanesi mi? Ninelerimiz dedelerimiz hep toprak kapta pişirirlermiş, şimdiki güveçler de onların modern halleri değimli sonuçta.

Babam bu aralar güvece takmış durumda. Aklına gelen her şeyi güveçte pişiriyor, ve inanılmaz lezzetli yemekler elde ediyor.

Pazar günü sabah sekizden itibaren maruz kaldığımız elektrik işkencesi sebebi ve Yusufhan Bey’in Pazar ve tatil gibi bir ayrımı olmayıp anneciğini her zamanki gibi altı buçukta uyandırmasından sonra, bari babamız uyanmasın diye kendimizi sokağa attık. Pazar Pazar çok fazla alternatifte olmayınca annemleri görelim diye yanlarına gittik. Bizi mis gibi yumurta kokusuyla karşıladılar ki anlatamam. Sağlık nedenlerinden dolayı oruç tutamayınca, onlar için Pazar kahvaltılarında bi değişiklik olmadı, babamda kahvaltıda güveçte yumurta yapmış ama benden kaçıramadılar, yakaladım.

Hemen sizinle paylaşmak geldi aklıma ve tarifini almadan bırakmadım babamı.
İşte kahvaltı için süper bir lezzet: bu tarif dört kişilik yani dört adet kase güveç gerekmekte.

Yarım kangal sucuk ( ev yapımı, biz pek güvenemiyoruz markettekilerin etine ve annemle birlikte evde hazırlıyoruz.)
1 adet soğan
1 adet domates
2 adet yeşil biber
4 yumurta
Zeytinyağı
Kırmızı pul biber

Sucukları doğrayıp bir tavada hafif pişirin.

Kase güvecin en altına bu sucukları yerleştirin, Sucuğun üstüne halka halka doğranmış soğan, yeşil biber, en üste de yine halka doğranmış domatesten ekleyip, bir tatlı kaşığı zeytinyağı ve tuz ekleyip bir kere karıştırın, bunların üstüne birer tane yumurta ekleyip biraz daha tuz serpiştirin. (Domateslerde önceden olacağından çok fazla tuz serpmeyin sadece yumurtayı tatlandırmak için) önceden 220 derecede önceden ısıtılmış fırına koyun. Yumurtalar zaten çok kısa sürede pişiyor. Yumurtalar pişince çıkarıp afiyetle yiyebilirsiniz.

Şimdiden hepinize afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder