18 Eylül 2009 Cuma

MİS GİBİ SALÇA KOKUSU VE ANTEP

Eylül ayında antep bir başka güzel oluyor. Şehrin üstünü mis gibi salça kokusu kaplıyor desem yalan olmaz heralde. Dışardan gelenler için garip karşılansa da antepliler için bir tören gibi geçen salça zamanı gelmiş oluyor.

Eskiden anannemin evinde daha bir yaşardık bu seromoniyi. Mahalleli kırmızı biberlerini ayıklar, yıkar sonra da çekilip salça yapılması için ananneme getirirlerdi.
Anannemde kocaman bir biber değirmeni vardı ve geçimini bu biberleri çekip salça yapmaktan sağlardı. Tabi biberi ayıklayacak yeri olmayanlar da anannemin bahçesinde yıkar ayıklarlardı. Düşünsenize en az 100-200 kilo acı ve tatlı kırmızı biberlerin başında kadınlar oturmuş, bir yandan sohbet ediyor, bir yandan da kış için bunları hazılıyor. içeri girdiğinizde mis gibi bir kokuyla karşılaşıyorsunuz. Hala salça yapılırken o kukuyu özlemle içime çekerim.

Şimdide bu gelenek şekil değiştirmiş olarak devam ediyor. Eskiden genelde bahçeli evler olduğundan damda güneşte bekletilen salçalar şimdi balkonlarda tepsilerde bekletiliyor. İşte eğer yolunuz antebe düşerde balkonlara bakarsanız, balkon kenarında sıra sıra bekleyen tepsileri görüp de şaşırmayın J

Şehir dışına çıktığımda da hep karşılaştığım tepki antep mutfağının ne kadar geniş olduğu. Özellikle kırmızı biber ve salça için sipariş alıyorum İzmir’den Ankara’dan. Yaptığında bizim için de yapar mısın? Gelirken getirir misin diye. Bu güzel tadı Gaziantep ev salçasını tatmak isteyenler bana ulaşabilirler.

Şimdi yazıyı okuduğumda içten içe gülmedim desem yalan olur. Bu işe kalkışırken salçacılığın anannemden geldiğini hiç düşünmemiştim. Ama şimdi grurla söyleyebilrim, kaç nesildir bu işi yapıyormuşuz farkında olmadan.

Evimde özenle kış için hazırladığım salçayı biraz fazla yaparak sizinle de paylaşabileceğimi düşündüm. Antep lezzetlerini sevenler ve ev yapımı salçayı almak isteyenler bana ulaşabilirler.

İşte bu sonbahar yaparken çektiğimiz bazı resimler J hazırlanışını merak edenler için.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder